fbpx

info@rotis.si, 02 33 24 744

obsojeni na preteklost_3D

20.00€

Obsojeni na preteklost

Roman po resničnih dogodkih, ki so zaznamovali čas osamosvojitve Slovenije.

Kategorija: .

Opis izdelka

Roman po resničnih dogodkih, ki so zaznamovali čas osamosvojitve Slovenije.

France Planteu je napisal roman po svojih dnevniških zapiskih in 
po resničnih dogodkih, ki so zaznamovali prelomni in zgodovinski čas osamosvojitve Slovenije.

Spomini na čas osamosvojitve Slovenije
Za knjigo Obsojeni na preteklost lahko rečemo, da je kronika našega časa, saj je besedilo nastalo po avtorjevih dnevniških zapiskih – veliko dogodkov, vojaških in družbeno političnih dogajanj pred in po osamosvojitvi Slovenije smo tudi sami preživeli, gledali na TV in brali v časopisih. Tako so v tej Planteuovi knjigi tudi naši lastni spomini in zato bo vsakemu bralcu besedilo zelo blizu in bo v njem našel kaj svojega.

A vendar to ni navadna kronika, saj gre za roman in je Planteuovo pisanje, kljub natančni in podrobni gradnji pripovedi, zaradi živih dialogov, duhovitosti in ponekod tudi cinizma, zelo dinamično in nudi presenetljiv bralni užitek.

V spomin na tiste napete čase naj navedemo le tri simpatične izjave glede vojne za Slovenijo:
»Slovenci će bez Vojvodine travu jesti!« – Biljana Plavšić, bosenska srbska političarka
. »Kakva sramota da je našu slavnu armiju pobedila neka vojska sa lipovim listom na čelu!« – Vuk Drašković, srbski politik.
»Rat u Sloveniji je dobio Kacin preko televizije, pa to smo svi vidjeli!« – Mišo Kovač, hrvaški pevec.

Kar naprej aktualna vsebina knjige
Sama vsebina knjige Obsojeni na preteklost je kar naprej aktualna, saj se politično dogajanje, razmišljanje in obnašanje iz preteklosti – iz Titovega komunističnega režima še danes prepleta z našim vsakdanjim političnim in gospodarskim življenjem in nam ne pusti, da bi nekatere stvari odpustili, opustili, pozabili in šli naprej. Od političnih krivic, propada tovarn in odpuščanja delavcev se nekateri kraji in njihovi prebivalci še danes niso opomogli!

Ljubezenska zgodba
Tudi struktura romana je zelo zanimiva in razgibana: ljubezenska zgodba pravkar poročenega starejšega para (učiteljice in upokojenega direktorja nekdaj zelo velike tovarne) je povezovalka med elementi detektivsko vohunske zgodbe, zgodovinskega, političnega in družbeno gospodarskega romana. Vsemu temu pa daje dinamiko dialog, skozi katerega avtor pove skoraj vse, kar ima za povedati in to pove na zanimiv, duhovit in marsikdaj ciničen način (tako na primer piše: »… ko je slovenska delegacija zapustila sveto mesto Beograd…«).

Detektivsko vohunska zgodba

Posebno napetost zgodbi daje detektivsko vohunska zgodba o spletkah, lažeh in prevarah politično gospodarskega vrha v času Titove Jugoslavije. V knjigi lahko beremo tudi o nastanku novih strank in razkrinkanju arhivov tajnih služb v novi Sloveniji, kakor tudi avtorjeva »prerokba« objave določenih udbovskih dosjejev na internetu, kar se je kasneje tudi zares zgodilo.

Poudarek na človeških vrednotah
Značilno za Planteuovo pisanje je, da ne moralizira niti obsoja – ljudi in dogajanja bralcu samo predstavi z veliko prizanesljivosti, razumevanja in odpuščanja. Sporoča nam, da naj ne pozabimo na osnovne vrednote življenja, ne glede na to v kakšnem političnem sistemu živimo in delamo. Jasno nam da vedeti, da prave vrednosti nikoli ne pridejo iz mode – večne so tako kakor so tudi večni božji zakoni in zakoni narave!

Podatki o knjigi

  • Prevod : /
  • Število strani : 231
  • Vezava : trda vezava, šivano
  • Dimenzija : 15,5 x 22 cm
  • ISBN : 9616127365

O avtorju

Author

Pisatelj France Planteu je rojen leta 1937 v Mariboru. Končal je slavistiko in književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Najprej je delal na osnovnih in srednjih šolah, potem je kar dolgih 17 let delal v Mariborski knjižnici kot bibliotekar in vodja matične službe, nekaj let je bil tudi namestnik ravnatelja. Po tem bibliotekarskem obdobju je bil izvoljen za ravnatelja Škofijske teološke knjižnice v Mariboru. Bil je tudi izvoljen v občinski svet v Mariboru in na Vidmu pri Ptuju – o politiki pravi: »Politika zame pomeni zanimanje za sodobnost in za življenje ljudi«. France Planteu je s pisanjem začel že v gimnaziji – z rednimi, skoraj dnevniškimi zapiski in pisanjem je začel leta 1954, kar počne še danes, ko je upokojen. Zato so njegova besedila zelo realistična, časovno umeščena in so istočasno dokument in ogledalo družbeno-političnih dogajanj v času, o katerem piše - Planteuovo pisanje je kronika našega časa!

Setting

Layout

reset default