fbpx

info@rotis.si, 02 33 24 744

thumbnail

19.90€

Pika Pikica išče svoje mesto

Didaktična slikanica o pikah, vejicah, klicajih… (za otroke od  5. do 9. leta)

Kategorija: .

Opis izdelka

Didaktična slikanica o pikah, vejicah, klicajih… (za otroke od  5. do 9. leta)

 • prva in edina slikanica o ločilih (takšne še nismo imeli!)
 • spoznavanje črk in ločil na zabaven način
 • z velikimi tiskanimi črkami, ki jih otrok najprej spoznava
 • domiselna, prisrčna zgodbica s pomembnimi življenjskimi modrostmi in nauki
 • prelepe umetniške moderne ilustracije
 • slovenska avtorja
 • priporočilo ge. Sabine Košmrl Kaučič, profesorice in promotorke srčne vzgoje in srčnega poučevanja v šolah
 • priporočilo ge. Stanke Damjan, učiteljice v 1. triadi o. š.
 • cela slikanica je en velik vizualni in čustveni užitek
 • pri naročilu po predračunu poštnine ni!

Velike tiskane črke: otroci se najprej učijo velike tiskane črke, zato je didaktična slikanica, ki Vam jo predstavljamo, oblikovana z velikimi tiskanimi črkami, ki malim bralcem omogočajo, da lahko svojo umetnost branja vadijo takoj, ne da bi čakali, da se naučijo tudi malih črk.

Prelepe ilustracije: pozornost malih bralcev, učiteljic in staršev bodo enako pritegnile tako zgodbica kot ilustracije, ki so prelepe – umetniške, moderne, elegantne – cela slikanica je en velik vizualni in čustveni užitek.

Čudovita zgodbica: v skoraj napeti zgodbici lahko sledimo, kako drobna Pika Pikica na svoji poti skozi besedilo rešuje izzive v raznih situacijah in z različnimi »osebami« oz. ločili – tako avtor na subtilni ravni bralcu preda tudi pomembne življenjske modrosti in vodila, ki jih je v svojem zapisu zelo lepo opisala ga. Sabina Košmrl Kaučič (profesorica, promotorka srčne vzgoje in srčnega poučevanja v šolah ter avtorica knjižne uspešnice Srčni učitelj):
»Kaj naj rečem na zgodbico? Od nje sem dobila mravljince po telesu, kar vse pove! Všeč mi je, zelo mi je všeč. Iz srca jo priporočam!
Mojstrski preplet potovanja drobne Pike Pikice po besedilu zgodbice, ki bralca popelje skozi predstavitev črk, ločil in dinamike med njimi, nagovori bralca še na drugi ravni. Pikica ima tako zelo dragoceno poslanstvo: s svojo skromnostjo in slepoto za svojo lastno vrednost, pomembnost in upravičenost do bivanja v zgodbi, nas spomni na nas same. Ko sem jo videla, kako je na začetku zmedeno čmoknila v zgodbo, sem se nasmehnila: kolikokrat se tudi mi počutimo, da smo vrženi v to življenje, zmedeni od veličastja širnega sveta, zbegani v iskanju svojega mesta v njem!
Fascinirana sem nad sposobnostjo avtorja, da je zmogel tako strnjeno popeljati mladega bralca, ki svet črk in ločil šele spoznava, skozi očitna sporočila: pri podpičju se bralec ustavi dlje kot pri vejici, podpičje, pika, vprašaj in klicaj imajo spet drugačen pomen … hkrati pa mlado dušo nagovoriti še z globokimi življenjskimi nauki: vsi se kdaj počutimo majhne, nemočne, izgubljene, nevredne.
Naj te strogost in zavrnitve ne ustavijo – to, da kakšni tvoji prošnji in želji ni ugodeno, je v resnici veliko darilo in življenjski trening zate. Vztrajaj, navidezen konec tvoje poti je le usmeritev, potisk usode proti tvoji najboljši poti. Ko najdeš prijetno mesto, a začutiš radovednost in željo po nadaljnjem raziskovanju, ji sledi.
Biti skromen ne pomeni, da se moraš pomanjševati in ustavljati – tvoja pravica in dolžnost je živeti svoje življenje na polno, pristno, iskreno. Ohrani vero in zaupanje, poslušaj se, sledi svoji iskri in se zavedaj, da imaš pravico biti tukaj, da si dragocen-a, poseben-a, da svet brez tebe ne bi bil enak. Tukaj si z razlogom in na tem širnem svetu je mesto zate.
Zgodbica je tako večplastna, da gane, poboža dušo, pomiri, nudi uteho in daje zagotovilo: znanje je izredno pomembno, a pridobivamo ga lahko na lahkoten, prijeten, spodbuden in negovalen način.
Prepričana sem, da se bo slikanica PIKA PIKICA IŠČE SVOJE MESTO dotaknila majhnih in velikih otrok, vzgojiteljev, učiteljev, staršev in skrbnikov.«

Učenje na zabaven način: otroci se najlažje učijo prek zgodbic ter skozi igro in zabavo, kar tudi nudi ta slikanica o pikah, vejicah, klicajih in ostalih ločilih. Kako lahko to zgleda, je povedala tudi ga. Stanka Damjan (dolgoletna učiteljica v 1. triadi in srečna babica vnukinje Lucije):

» Že kar 38 let sem učiteljica v 1. triadi. Učenje ločil je cilj, ki ga moramo usvojiti do konca 1. triade. Menim, da bo slikanica Pika Pikica išče svoje mesto dobrodošel pripomoček pri ustvarjanju jezikovnih pravil skozi zabavno branje in tudi za poustvarjanje – risanje, barvanje, izpisovanje, izrezovanje ločil iz papirja, ustvarjanje stavkov, nekatere učiteljice in starši pa bodo lahko po slikanici naredili tudi igrico, in tako bodo otroci veselo igrali vloge Pike Pikice, Vejice Žejice, Gospe Pikolovske itd.

Zgodbico o Piki Pikici sem ‘preizkusila’ kar na moji vnukinji, prvošolki – zgodbica jo je zelo pritegnila, ampak ilustracije tudi! Bila je tako navdušena, da je takoj hotela, da narediva iz papirja Klicaja Policaja, Vprašaja Kjekaja in Piko Pikico, a najina Pikica je bila bolj podobna pikapolonici, kar pa nama nič ni vzelo veselja!«

 

Leave a Reply

*

Podatki o knjigi

 • Prevod :
 • Število strani : 28
 • Vezava : trda, šivana
 • Dimenzija : 19,5 x 26
 • ISBN : 978-961-6127-50-9

O avtorju

Author

Maruška Jamnik, ilustratorka je magistra arhitekture, ki svoj čas posveča iskanju lepega. Poleg aktivnega ustvarjanja na področju arhitekture in notranjega oblikovanja svojo kreativno plat izraža v številnih vrstah umetnosti. Odkar pomni, verjame, da je občutja lažje deliti v sliki kot besedi. Dolgo časa je ostajala zvesta tradicionalnim tehnikam ilustracije, ki so se v zadnjem času razširile v digitalni svet. Navdih za svoja ustvarjanja črpa iz narave in številnih potovanj, kamor jo vedno spremljata svinčnik in skicirka.

Primož Černelč

Primož Černelč, avtor zgodbice PIKA PIKICA IŠČE SVOJE MESTO, je magister arhitekture, ki namesto hiš raje gradi domišljijske svetove, povezuje različne soustvarjalce in jim pomaga, da lažje delijo in razvijajo svoje strasti. Zato se je priučil tudi moderiranja, kreativnih metod mišljenja, projektnega menedžmenta in drugih uporabnih veščin, ki pomagajo pri skupinskem ustvarjanju. Neprestano išče nove izzive in se ukvarja z vsem, kar diši po ustvarjalnosti: s pisanjem filmskih in gledaliških scenarijev, s skladanjem glasbe, z razvojem družabnih iger … In s pisanjem pravljic za otroke.

Setting

Layout

reset default